Angående det lokala omvalet

Styrelsen har nu skrivit ett fastställande klargörande om omvalet i Västra Götaland och här i Örebro. Det de säger är att om vissa saker är uppfyllda, så har vi automagiskt grönt ljus att förvandla staden lila. De har formulerat det i punktform, vilket gör det enkelt för oss då vi kan bocka av punkterna en efter en och se vad som kvarstår när allt är sagt och gjort.

Men innan vi gör det – läs gärna styrelsens ord först. Så att inte punkterna Lokalt intresse, Kampanj, Valsedelsdistribution, Kandidatkrav, Antal kandidater, Politisk plattform, Finansiering och Samarbetsförmåga ser ut att komma ur tomma intet.

Så. En i taget. Men först – en målsättning. Vad behöver vi för att få minst ett mandat? Svaret är – oroväckande och hoppingivande lite. I och med att det är ett omval så kommer det att vara färre som röstar, så kommer varje röst att betyda desto mer. Och i och med att det handlar om sjutton mandat så kommer vi bara behöva sex procent för att få minst ett mandat.

Vid fullt valdeltagande är det 1600 röster. Vid halvt 800.

Vi kan göra 800. Vi fick långt mer än så i EU-valet, och faktum är att vi fick 527 röster i det ordinarie valet 2010. Utan att ens ha några kandidater eller valsedlar på plats. (Se kommentarerna.)

Det kan göras, med andra ord. Det har gjorts.

Men nu – en punkt i taget.

Lokalt intresse. Finns tillräckligt många lokala intressenter för att kunna delta i organiserandet och utförandet av ett lokalval? Eftersom vi, rent krasst, inte behöver vara överallt, alltid, så kommer vi undan med en relativt liten kampanjapparat. Vilket inte är detsamma som att aktivister inte behövs, men vi kommer absolut inte behöva en lika stor apparat som i Västra Götaland.

Och, för att svara på frågan om tillräckligt många lokala intressenter finns: ja.

Kampanj. Finns tillräckligt många lokala aktivister för att kunna organisera och utföra kampanjandet utan att två eller tre enskilda personer dedicerar sina liv åt det hela non stop i två månader? Dvs utan att folk bränner ut sig?

Det kommer onekligen att bli mycket arbete. Men det kommer att bli lokalt och koncentrerat arbete, utspritt på ett antal personer.  Om svaret på förra punkten är ja, följer ett ja även här.

Valsedelsdistribution. Erfarenheter från valen 09 och 10 visar att kapacitet finns.

Kandidatkrav och Antal kandidater. Vi behöver ställa upp med motsvarande 12% av antalet ledamöter i kommunfullmäktige på valsedlarna. Dessa kandidater behöver vara aktiva i kampanjandet och/eller valrörelsen.

Ännu ej uppfyllda. Se nedan.

Politisk plattform. Det vill säga den utgångspunkt vi kommer att driva frågor från främst i kampanjandet, men även efteråt om/när vi väl kommer in i fullmäktige. Kort sagt en slags varudeklaration.

Ännu ej fastställd. Se nedan.

Finansiering. Ung Pirat Örebro har lovat att finansiera kampanjkostnader och valsedlar.

Samarbetsförmåga. Som våra kollegor på Kampanjgruppen brukar säga så är sen = nu, och allting måste ha påbörjats för en vecka sedan. Vilket kommer att ställa en del krav på oss – så som att komma igång med en gång. “Vi gör det sen” är passerat, nu är tiden att göra saker på. Stress.

Vi kan göra’t.

Det vi behöver göra är, som synes, att 1) få ihop tillräckligt med kandidater för att fylla en valsedel, 2) se till att dessa kandidater är integrerade med kampanjandet, samt 3) skriva en politisk plattform.

Nedan. Sen är som bekant nu. Och nu är hög tid att börja fundera på två saker: borde jag, som lokal pirat, ta tillfället i akt att ställa upp på möjligheten att bli en del av Örebro kommunfullmäktige? Och, än mer, från vilken utgångspunkt, med vilka argument och i vilka former ska vi i Piratpartiet Örebro kampanja för att få in de kandidater som ställer upp?

Det är dessa ämnen vi kommer att diskutera på piratsamordningsfikat på torsdag. Som alltid sker detta klockan 18, vid biografcaféet (SF). Och om du, av vilken anledning som helst, inte kan vara just där och då, så twittra någonting till taggen #pporu och vi löser det.  Eller om du känner att du inte orkar vänta på det hela, så diskutera frågorna i forumet. Eller hälsa på oss på Facebook. Eller blogga om det. Och om du inte idkar fikabordspolitik, Twitter, forumet eller Facebook – skriv en kommentar här nedan.

Som sagt. Sen är nu. Och valet – det kan göras. Det gäller bara att komma samman och komma undan med det.

Nu kör vi.

Kommentarer

Oldtimer skrev

Jag vill ju inte vara negativ, Johanna, men vi fick 527 röster i riksdagsvalet i hela Örebro kommun. Nu gäller det kommunalvalet och bara Örebro Nordöstra. I september 2010 fick vi 9 handskrivna röster där, så det är lite svårt att dra några slutsatser. I riksdagsvalet fick vi 119 röster i Örebro Nordöstra. Men det handlar nog om att öka med 700-800% (beroende på valdeltagandet).

Johanna Drott skrev

Figured det var någonting märkligt med den där siffran. Välan.

Tur att inläggen inte är skrivna i sten, utan i html. 😉

Oldtimer skrev

Glömde att kommentera EU-valet. Vi fick 810 röster i Örebro Nordöstra, det bör nog stå “Vi fick det” snarare än “Vi fick långt mer än så”.

Johanna Drott skrev

J-O: Enligt preliminär planering kommer UP kunna täcka alla omkostnader. Det rör sig inte om så många valsedlar, trots allt.

Oldtimer: Nästa gång korrcheckar vi med dig först. 😉

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>